“Mantık sizi A noktasından B noktasına götürür, hayal gücü her yere”
Albert Einstein
SSD Harddisk Tercihinizi Bilinçli Yapın
Bilgisayar kullanıcılarının çoğu, farklı SSD türleri (Solid State Disk) söz konusu olduğunda, hızlı çalıştıklarını bildikleri için, kolayca karar veriyor. Her halükarda iyi bir SSD almak, kullandığın PC'nin hızlı yanıt vermesini sağlamanın en iyi yollarından biridir.
Sabit diskler hâlâ işlevini görüyor ancak iyileştirilmiş bir PC performansı için, SSD çok önemlidir.
Tabii ki sadece SSD ile HDD arasındaki çeşitli farklardan bahsetmek için değil, farklı SSD türleri hakkında bilgi sahibi olmanı da gerekli görüyorum.
Bir SSD'ye neden gereksinim duyuyorum?
Hâlâ sabit disk kullanıyorsun. Bununla beraber “ilk oyun PC'mi oluşturmak için bir SSD'ye ihtiyacım var mı?” diye merak ediyorsun. Bu soruya kısaca evet diyeyim. Ayrıca, bir SSD kullanmak için birçok başka sebep de sunabilirim.
Önyükleme süreleri: SSD'ler en hızlı depolama türüdür ve kullandığın işletim sistemini, uygulamalarını ve favori oyunlarını önyüklemenin yanı sıra, veri aktarımlarını hızlandırmak için mükemmele yakın iş görürler.
Oyun performansı: Bazı SSD'lerin, HDD'lere kıyasla bazı oyunlara performans artışı sağladığı da görülmüştür. PC’nin oyun performansını artırmak için SSD, makul bir seçenektir.
Gürültüsüz: SSD'lerde hareketli parça yoktur. Bu da sana daha sessiz bir sistem sağlar.
Standardın yükselmesi: Kullanımında olan PC'n, ister oyun ister başka türlü amaç için toparlanmış olsun, yalnızca hızlı bir SSD ile performansını hemen yükseltir. Yalnızca bilgisayarının yaşam kalitesini artırmakla kalmaz, aynı zamanda iyileştirilmiş performansının da daha uzun süre devam etmesini sağlar.
SSD türlerinin farkları
Bugünlerde her modern PC yapısında bir SSD vardır, bu da bugünün şartlarında mantıklı bir harekettir. Farklı PC bileşenlerinde ve iş istasyonlarında kullanılacak çok farklı SSD türü vardır. Pekiyi, SSD türleri arasındaki farklar nelerdir? SSD türlerini ve ne için tasarlandıklarını inceleyelim.
2,5” SATA SSD: 2,5 inç Seri ATA (SATA), açık ara en yaygın SSD sürücüsü türüdür. Bu uygun fiyatlı SSD'ler, biri güç ve diğeri veri için olmak üzere iki kablo gerektirir. Bu tip SSD, HDD'lerden çok daha hızlıdır ve sıradan kullanıcılar için mükemmeldir. Bu tür SSD’ler, ister dizüstü ister masaüstü PC kullanımında olsun, benzer işlev görürler ve uzun süredir de kullanıma devam etmekteler. SATA 3'ün yaklaşık 500 MB/sn'lik bir sınırı vardır. Yani bu biçimlemedeki SSD'ler, belirtilen rakamın civarında okuma ve yazma hızları üretiyorlar. Bunlar, artık bir SSD satın alırken daha makul bir seçenek olarak görülüyor. Karşılayabiliyorsan ve anakartın destekliyorsa M.2 almanı öneririm. 2,5" SSD'ler tipik olarak herhangi bir HDD sürücü kasanın içindeki soket bölmesine sığabilir. Buna karşın, çoğu modern kasada artık sürücülerin için fonksiyonel montaj seçenekleri bulunmaktadır.
M.2 SSD: M.2 SSD’ler, doğrudan anakartının M.2 yuvasına takılan daha küçük formdaki modellerdir. SATA M.2 ve NVME M.2 olmak üzere iki farklı sınıfta gelirler. SATA M.2 sürücüler, yukarıda tanımladığım standart 2,5” SSD'lere benzer performansa sahiptir ve oyuncular için idealdir. NVMe SSD'ler ise daha hızlıdır ve büyük dosyaları aktaran veya uygulamalarda daha yüksek hızlara ihtiyaç duyan kullanıcılar için idealdir. M.2 Sürücüler farklı uzunluklarda gelebilir. 2280 (80 mm) en yaygın olanıdır ancak bu SSD türünün 2242 (40 mm) ve 22110 (110 mm) boyutlu modelleri de mevcuttur. M.2 ayrıca sıfır kablo gerektirir ve gerçekten en temiz görünen, verimli depolama yöntemleridir.
PCIe SSD eklenti kartı: Bu tür SSD, bir depolama aygıtından çok bir GPU veya ses kartı gibi görünür ve doğrudan ana kartınızdaki PCIe veri yolu yuvasına takılır. Bu SSD'ler, daha eski özellikli olmadıkça ve NVMe M.2 sürücülerine benzer yüksek hızlara sahip olmadıkça, genellikle NVMe protokolüne güvenirler. Bu sürücüler herhangi bir kablo gerektirmez, ancak anakartta boş bir PCIe x4 veya x16 yuvasına ihtiyaç duyar.
SSD boyutum ne olmalı?
SSD boyutları derken, kapasitesinden bahsediyorum. 128 GB kadar düşük kapasiteye sahip SSD'leri de alabilirsin, ancak bunlar yalnızca önyükleme sürücüsü olarak kullanıldığında iyi olacaktır. Bazı düşük kapasiteli SSD'ler, daha az sayıda bellek modülüne sahip oldukları ve gerçekten fazla bir şey tutmayacakları için daha yavaş performans sergileyebilir.
Bir SSD'nin boyutları diğer depolama aygıtlarına çok benzer. 128 GB'tan 250 GB, 500 GB, 1 TB, 2 TB, 3 TB'a çıkmaya başlar ve bazı modeller 4 TB'a kadar çıkabilir.
Tavsiye edeceğim minimum miktar 500 GB'dir. Bu, fiyatını hesaba kattığınızda makul bir seviye olarak kabul edilebilir, ancak 100 GB sınırını aşan modern oyunlarda, 1 TB'lık bir sürücü muhtemelen daha iyi bir seçenek olacaktır.
1 TB'lık bir SSD, PC’nde kullandığın işletim sistemini, uygulamalarını ve oyunlarını hiç zorlanmadan işleyebilir.
En ideali hangisi? Kendi PC’mde hangi SSD'ye gereksinimim var?
Şahsen ben 1 TB yerine iki adet 500 GB SSD almayı tercih ederim, herhangi bir sorun olursa diye bilgisayarımı kullanmaya devam edebilirim. Gerçek şu ki, bunun maliyeti de aynı olacak.
Hangisini tercih edeceğin büyük ölçüde bütçene bağlıdır, bu nedenle bir oyun PC'sine 50.000 TL’nin üzerinde harcama yapacaksan, o yapıya 2 TB'lık bir SSD takmaktan fazlasını yapabilirsin. Bütçe sınırına indiğinde işin çok daha zorlaşıyor ama 20.000 TL ile 30.000 TL arasındaki herhangi bir yapı 480GB/500GB SSD'ye kolayca sığabilir. 10.000 TL’nin altındaki oyun bilgisayarlarından bahsederken, en ucuz 2,5” SSD sürücülere HDD’den çok daha fazla para verirken (!) dikkat etmelisin. Çünkü bunlar, bazen bir HDD'ye göre minimum performans artışı sağlayabilir.
HDD, SSD’ye karşı
Daha önce de belirtildiği gibi, SSD'ler ve HDD'ler arasındaki temel farklar boyut, sessizlik ve hızdır. Bu farklılıklara bir de en bariz olanını ekleyeyim; fiyatı!
SSD'nin üstün hızı, onları genel kullanım ve oyun için en iyi depolama türleri haline getirir. Birinin veya diğerinin olduğu bir konumdaysan, fazladan birkaç bin lira tasarruf edin ve bir SSD alın.
Sonuç olarak;
Kafanı karıştıracak kadar çok farklı SSD türü yok ama artık çeşitli form faktörlerini, seçenekleri ve kapasiteleri biliyorsun. Artık bir SSD'nin önemini ve onları ayıran karmaşık ayrıntıları anladığına göre, bir bilgisayar kurarken veya mevcut kurulumu yükseltirken bilinçli bir seçim yapabilirsin.
Sonuç olarak, süper hızlı, yüksek kapasiteli bir depolama aygıtına ihtiyacın yoksa, daha uygun fiyatlı 2,5” SATA SSD'ler fazlasıyla yeterli olacaktır. Hala her şeyi HDD'de çalıştıran birkaç kişiden biriysen ve yükseltmeyi seçersen… büyük bir fark göreceksiniz.